Міфи про застуду

Горячий чай при простуде с лимоном

Щоразу, підхоплюючи застуду чи грип, ви можете майже зі 100% упевненістю гарантувати, що в кожного, кому ви про це скажете, знайдеться корисна порада, як швидше впоратися. І щоразу, вислуховуючи поради про те, що варто, а чого не варто робити, як уникнути ускладнень, як полегшити свій стан, буває важко відокремити факт від вигадки. Давайте розглянемо деякі з найбільш часто повторюваних міфів про застуду та грип.

  1. Грип схожий на сильну застуду

НЕПРАВДА: дійсно, деякі симптоми застуди та грипу, такі як кашель, закладеність носа або головний біль, можуть здаватися однаковими або, принаймні, дуже схожими. Але важливо розуміти, що застуда може бути спричинена бактеріальною інфекцією, зокрема хронічною, а грип та інші ГРВІ – це захворювання вірусної природи.

Багато засобів проти застуди та грипу підходять у будь-якому випадку, тому що вони полегшують однакові симптоми. Загалом, однак, симптоми грипу мають тенденцію бути серйознішими і тривати довше. Однією з головних відмінних ознак грипу є раптове підвищення температури тіла, що призводить до лихоманки, яка може не спостерігатися під час застуди та ГРВІ. У рідкісних випадках грип може спровокувати ускладнення, особливо в ослаблених і літніх людей, а також дітей віком до 5 років. Однак для більшості людей грип не повинен стати серйозною причиною для занепокоєння, поліпшення стану настає протягом кількох днів.

2. Грип можна лікувати антибіотиками

НЕПРАВДА: антибіотики призначені для лікування бактеріальних інфекцій. Причиною ж грипу є вірус, на який препарати цього класу не діють. Застосування антибіотиків можливе для лікування ускладнень грипу, і призначаються вони тільки лікарем після проведення досліджень і встановлення діагнозу.

3. Здорові люди не хворіють на грип

Неправда: будь-яка людина, молода чи стара, здорова чи не дуже, може заразитися вірусом грипу. Точно так само всі ми здатні передавати віруси. Вірно й те, що люди, які страждають на певні захворювання, наприклад, на діабет або серцево-судинні недуги, перебувають у групі ризику розвитку ускладнень. Тому будьте уважні, якщо виявите в себе симптоми грипу або застуди, і постарайтеся захистити оточуючих від можливості зараження носінням маски або ізоляцією.

4. Підхопити грип можна, якщо промерзнути або промокнути

НЕПРАВДА: переохолодження не веде до того, що ви «підхопите грип». Однак якщо ви промерзли і промокли, це може послабити ваш імунітет, а отже, зробить вас більш вразливим перед вірусом грипу. Тоді, за ослабленого імунітету, вірус може почати розмножуватися, а це призведе до появи характерних симптомів. Отже, теплий одяг і непромокальне взуття під час прогулянок у холодну погоду допоможуть захиститися від вірусу.

5. Ви можете підхопити грип, просто перебуваючи в одному приміщенні із зараженою людиною.

ЧАСТКОВО ПРАВДА: це факт, що вірус грипу може поширюватися повітрям. Тому, справді, коли людина, заражена грипом, чхає чи кашляє на вас або поруч із вами, легко заразитися. Однак віруси поширюються не лише повітрям. Дотик до поверхні, контакт з якою до вас мала хвора людина, також може призвести до передачі вірусу через руки. Збудник грипу може вижити на твердій поверхні протягом 24 годин. Потрапивши на руки, а через дотики – в очі, ніс або рот, він швидко проникає в організм. Головне правило – часто мити руки, якщо грип у вас, або вірус у когось із вашого оточення.

Сподіваємося, розвінчання міфів допоможе зорієнтуватися в ситуації у разі виникнення підозри на грип. Однак завжди краще звернутися до лікаря по кваліфіковану допомогу.

Scroll to Top